Posted by: admin Category: Energy Management in buildings and facilities Tags: Comments: 0

[:en]Solvera Lynx has provided an energy management system for the Vinzenz Group – one of the largest private providers of care facilities in Austria. It includes seven hospitals, inpatient and outpatient rehabilitation centers and two care homes.

Key energy consumption figures:

Number of hospitals: 9

Facilities: 27 (330.400 m²)

Consumption of resources: electricity, heat, water, natural gas

Metering points: 1000 +

Natural gas consumption: 27.000 MWh

Heat consumption: 28.000 MWh

Electricity consumption: 36.000 MWh

Customer challenge: 

In order to comply with European Energy Efficiency Regulations, implement the ISO50001 Energy Management Standard and meet energy consumption reduction targets, the Vinzenz Group decided to carry out an energy management project with the following purposes: to introduce an advanced energy management solution to save energy, restrict consumption and increase efficiency.

The main challenges were: high energy consumption due to 24hour operation (lighting, heating, air condition), wide usage of cooling and heating technologies, the consumption of a large amount of natural gas for heating, an enormous consumption of hot water and high thermal losses through the pipeline.

The main objectives of the project were: the remote control of energy consumption, implementation of an alarm system, defining and analysis of key energy efficiency indicators and the introduction of an energy accounting system.

Solutions: Applying Smart Energy Management Tools

Solvera Lynx set several objectives for implementing their Smart EM solutions:

 • To gain remote control over energy consumption
 • To implement an alarm system
 • To define and analyze key energy efficiency indicators in real time
 • To introduce an energy accounting system with a clear, transparent view of energy use
 • To provide a tool for employees to carry out relevant and efficient energy management activities

 

To achieve these objectives for the hospital, Solvera Lynx had introduced it’s software solution GemaLogic that allowed the following effective energy management actions:

 • Tailor-made monitoring and customisation of the software platform for targeted analysis of energy consumption, especially in cooling and heating technologies.
 • Energy efficiency analysis (Definition of key energy efficiency performance indicators)
 • Energy performance and targeting (Energy consumption and cost targeting; Alarm in case of system, consumption or cost deviations)
 • Energy accounting (Energy consumption benchmarking; Advanced analysis of energy costs)

 

Results and Benefits:

Steep Reduction in Costs and Consumption

The following results were have been achieved after the introduction of Solvera Lynx’s Energy Management Solution:

 • Digitalization of energy data (Systematic and real-time energy monitoring, advanced analysis, benchmarking, and forecasting)
 • Advanced energy management and analytics (Supporting the implementation of organizational and technical measures for effective energy management; Targeted monitoring of energy consumption and costs)
 • Alarming system implementation
 • Identification of deviations and their causes (e.g., water leakage) in energy consumption and the possibility of quick actions
 • Energy efficiency improvements (Greater efficiency and easier monitoring of the effectiveness of implemented measures)
 • Introduction of a comprehensive energy management system and measures as a basis for achieving the energy consumption reduction target (Energy consumption reduction in the first year of solution implementation; Reduction of energy losses caused by water and compressed air leakages)
 • Support in ISO 50.001 implementation

 

You can download a case study here: SolveraLynx_Case Study_HOSPITAL_Vinzenz Group[:sl]Bolnišnice in zdravstvene ustanove po celem svetu so zadnje desetletje v vse večjem precepu. Njihov daleč najpomembnejši izziv postaja skrb za učinkovitost poslovanja, kajti v času, ko znanost napreduje, življenjska doba pa se podaljšuje, vse dražja postaja tudi medicinska oprema in storitve in danes bolj kot kdajkoli prej so zdravstvene ustanove primorane iskati vedno nove poti za znižanje tekočih stroškov poslovanja.

Pri iskanju formule, kako znižati stroške in preliti prihranke v nakup sodobne in vedno bolj napredne medicinske opreme, bolnišnice vse več rezerv iščejo tudi pri sebi, z vlaganjem v energetsko učinkovitost in znižanje stroškov energije. Pri tem izstopa slovensko podjetje Solvera Lynx, vodilno podjetje v regiji za izdelavo po meri narejenih rešitev za upravljanje z energijo, ki je lani s svojimi rešitvami pomagalo  tudi enemu največjih zasebnih izvajalcev nege v Avstriji, skupini Vinzenz Group Service GmbH, ki v avstrijski prestolnici in v drugih avstrijskih mestih združuje sedem bolnišnic in dva doma za oskrbo.

Kako z manj narediti več?

Bolnišnice so velik porabnik energije. Razsvetljava, ogrevanje, klimatske naprave in prezračevanje, varnostni sistemi, dvigala, sterilizacija, operacijske sobe v bolnišnicah delajo 24 ur na dan, 365 dni v letu. Glavni izziv skupine St. Vinzenz Group Service GmbH., ki v Avstriji združuje sedem bolnišnic, dva doma za oskrbo in rehabilitacijski center je bil celovito in digitalno zajeti podatke o porabi energije, ki predstavljajo osnovo za napredne analize in plan izboljšav energetske učinkovitosti objektov.

Bolnišnice podatkov o rabi energije niso zbirale na enem mestu, zato na ravni skupine ni bilo celotne slike o porabi energije. »Ko je ob koncu meseca prišel račun na mizo, so lahko le predvidevali, zakaj je posamezna bolnišnica izstopala pri porabi energentov in kje se pravzaprav nahaja jedro težave,« razlaga Janez Klančnik, ki je v Solveri Lynx odgovoren za implementacijo sistema. »

 V enoten sistem povezali Dunaj, Linz in druga mesta

Da bi avstrijskemu naročniku omogočili analizo energetske učinkovitosti so v  Solveri Lynx uporabili celovito programsko rešitev za učinkovito upravljanje z energijo Gemalogic®. V sedmih bolnišnicah in dveh domovih za oskrbo v skupini St. Vinzenz Group Service GmbH so povezali  več kot tisoč merilnih mest in digitalizirali podatke o porabi vode, elektrike, plina. Rešitev omogoča naročniku, da na enostaven način, na enem mestu in na daljavo spremlja podatke o porabi energentov na vseh lokacijah.

Rešitev za učinkovito upravljanje z energijo jim omogoča zniževanje porabe, saj so v Solveri Lynx z uporabo naprednih analiz določili energetske kazalnike in izračunali vrednosti za optimalno porabo energije v naročnikovih objektih. S tem se primeri dobrih praks učinkovitega upravljanja z energijo lahko prenašajo iz ene bolnišnice v drugo. Rešitev omogoča, da naročnik prejema analize o porabi energentov, ob izrednih situacijah pa tudi alarmiranje, ki energetskega vzdrževalca takoj opozori na morebitna odstopanja pri porabi,« prednosti rešitve GemaLogic® med drugim opisuje Janez Klančnik, vodja projekta.

Do prihrankov že v prvem letu

Rešitev Gemalogic® je certificirana s strani TÜV SÜD Standard „Certified Energy Data Management“ in je uvrščena na seznam nemškega urada za gospodarstvo (BAFA) za programsko opremo za upravljanje z energijo, ki ga je mogoče financirati s strani nemškega ministrstva za gospodarstvo, v okviru financiranja uvajanja IT sistemov za upravljanje z energijo. O velikosti projekta, za izvedbo katerega so v Solvera Lynx potrebovali pol leta, govori podatek, da so v skupno energetsko platformo povezali kar 330.400 kvadratnih metrov bolnišničnih prostorov. Avstrijska skupina ima zdaj na primer  v skoraj realnem času na voljo podatke o količini porabljene vode na bolnika in porabljene energije na kvadratni meter prostora kot tudi podatke o obratovanju energetskih naprav povezanih v sistem.

»Čeprav smo imeli v preteklosti na voljo veliko podatkov o porabi energije po posameznih bolnišnic, nismo imeli enotnega pregleda in rešitev Solvere Lynx nam je to omogočila. S stalnim monitoringom smo odkrili slabosti našega energetskega sistema in jih odpravili. Še več, zdaj imamo jasno sliko, koliko energije in denarja lahko privarčujemo,« je poudaril Gumpoltsberger Roland iz dunajskega podjetja, SANTESIS Technisches Gebäudemanagement & Service GmbH, ki je zadolženo za energetsko upravljanje v skupini  Vinzenz Group Service GmbH.

Po naših dosedanjih izkušnjah je mogoče z energetskim upravljanjem letno rabo energije in vode znižati do 7%«, še pove Janez Klančnik.[:]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *